lunes, 23 de septiembre de 2013

HALLOWEEN


Halloween es una fiesta de origen celta que se celebra en los Estados Unidos, Canadá, Irlanda y Reino Unido… y ahora también en España. Como todo el mundo sabe, Halloween se celebra la noche del 31 de octubre para “rendir culto a los muertos”, lo pongo entrecomillas porque si vestirse de vampiro e ir por la calle haciendo el payaso se llama respetar el día de los muertos, pues que baje Dios y lo vea.  

Lógicamente Halloween ha triunfado en estos últimos años en España por el gran despliegue comercial del cine americano. Halloween es un completo negocio cuyo fin es la fiesta.

El paso de los años hizo que el trasfondo espiritual se perdiera y la fiesta se fuera secularizando. Así pues Halloween, apoyándose en la magia de los dólares y la necesidad de vender, se fue transformando en una noche de fiesta cuasi pagana, en la que imperan los sustos, el terror y los disfraces y adornos por encima del sentido primigenio de la festividad de la víspera de Todos los Santos.




miércoles, 18 de septiembre de 2013

LA MOCAORÁ

La mocadorà té els seus orígens en el segle XVIII. Es regala entre els enamorats el dia de Sant Donís, el 9 d'octubre.

mocadora_1


La tradició de la mocaorà es remunta al segle XVIII, quan els Decrets de Nova Planta van prohibir les festes que celebraven l'entrada de Jaime I a València.

Com a resposta a la prohibició borbònica, els forners van començar a elaborar uns dolços de massapà que representaven els coets que ja no es podien fer sonar. Són els anomenats piuleta i tronador.

Juntament amb la piuleta i el tronador també es fabricaven petites fruites i hortalisses, que segons la creença popular feien referència tant a la fertilitat de l'Horta de València, com a les hortalisses que els moros van regalar a la reina Donya Violante d'Hongria (esposa de Jaime I).

La mocaorà es regala (l'home a la dona) embolicada en un mocador de coll el dia de Sant Donís, que se celebra el 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana.


 

9 DE OCTUBRE


El 9 d'octubre és el Dia de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaime I en 1238 que la va conquistar.

La conquesta i formació del Regne de València no es va culminar fins a 1304-1305 amb la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elx, i el territori actual no es va unificar fins a 1851 amb la incorporació de Requena i Utiel; però el 9 d'octubre es va triar com la data més representativa, per ser València la capital del llavors Regne de València i, actualment, de la Comunitat Valenciana. 

A nivell local de València, és una celebració amb llarga tradició des del segle XIV amb el rei Jaime II d'Aragó. En canvi, a nivell de tot el territori de la Comunitat Valenciana, es tracta d'una celebració institucional contemporània que té el seu origen en l'any 1976, quan en el Plenari de Parlamentaris es proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.